Toplu Alanlarda Özel Güvenlik

Kamu veya özel, devlet kurumlarında veya ticari bir kurumda, insan topluluklarının oluştuğu alanlarda güvenliği sağlamanın bazı zorlukları vardır. Halka kapalı alanlarda güvenlik, özel güvenlik görevlileri tarafından sağlanır. Halka kapalı alanlarda kontroller daha sıkı ve kolay uygulanmaktadır. Giriş yetkisi olan kişilerin girişleri sıkı kontroller sonrasında gerçekleştirilir. Ancak, giriş ve çıkışların serbest olduğu halka açık alanlarda güvenliğini sağlayabilmek için iyi bir eğitimden geçmiş, dikkatli ve titiz özel güvenlik görevlileri bulunmalıdır.

AVM’ler, havaalanları, okullar, hastaneler, fabrikalar, şantiyeler, bankalar, stadyumlar ve eğlence merkezleri gibi halk girişinin serbest olduğu yerlerin güvenliğinin sağlanabilmesi için doğru ve mantıklı bir güvenlik programı uygulanmalıdır.

Havaalanlarında Özel Güvenlik

Her gün binlerce uçuş gerçekleşmekte ve çok sayıda insan havaalanlarını doldurmaktadır. İnsan nüfusunun yoğun olduğu her bölgede olduğu gibi havaalanlarında da yoğunluktan kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Terör, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar ile sık karşılaşılır. Havaalanlarında insan nüfusunun yoğun olması, karmaşa ve hengâmenin çok kolay ortaya çıkabilmesi terör saldırıları için hedef olmaktadır. Son yıllarda dünya genelinde bu tarz saldırı ve teşebbüslerle mücadele etmektedir.

Havaalanı güvenlik personeli, bu noktada oldukça ciddi bir rol oynamaktadır. Olası bir saldırı, tehdit veya tehlike potansiyeli taşıyan durumların ülkeye girmesini önlemeyi veya azaltmayı amaçlar. Havaalanı özel güvenlik personeli görevinde başarılı olur ise yalnızca orada bulunan insanların değil aynı zamanda ülke ve ülkenin vatandaşlarını korumak gibi birden çok göreve hizmet eder. Bu yüksek sorumluluk isteyen görevde yer alan özel güvenlik personellerinin; dikkat etmesi gerekenleri, yetki ve sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Havaalanı özel güvenlik görevlileri öncelikle disiplinli ve dikkatli çalışmalıdır. Olası bütün tehlikelere karşı tetikte olmalı her duruma karşı hazırlıklı olmalıdır. Bu da aldığı güvenlik eğitimiyle doğrudan ilgilidir.
  • Havaalanı güvenlik personeli, karşılaşılan tehlikeli bir durumda söz konusu kişiyi tutuklama yetkisi yoktur. Bu nedenle kolluk kuvvetleri ve güvenlik personelleri çok yakın çalışmaktadır. Bir tutuklama yapmak gerektiğinde kolluk kuvvetleri devreye girer.
  • Havaalanları için akıllı kontrol noktası oluşturulmalı ve bu alan sürekli kameralar aracılığı ile gözlenmelidir. Gözden kaçabilecek küçük bir ayrıntı bile ciddi zararlara sebep olabilir. Bu nedenle herhangi bir kamera arızası vb. durumlarda derhal teknik destek istenmelidir.
  • Güvenlik görevlileri tam teçhizat sahada bulunmalı ve belirtilen saatler dışında asla görev yerini terk etmemelidir.
  • Havaalanında bulunan x-ray cihazları ve kullanılan detektörlerin nasıl kullanılacağını çok iyi bilmeli herhangi bir hata yapmadan görevini yerine getirmelidir.

Alışveriş Merkezlerinde Özel Güvenlik

Özel güvenlik hizmetleri için önemli bir konu olan alışveriş merkezleri tüketici, satıcı ve çalışanların tek bir bina içerisinde toplamayı amaçlayan ve geniş yüzey alanına sahip olan yapılardır. Alışveriş merkezleri içerisinde bulunan ürün – hizmet çeşitliliği ve sunduğu iş imkanları dolayısıyla her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Kalabalık insan topluluklarına ev sahipliği yaptığı için güvenliğin sağlanması zordur ve büyük önem arz eder.

Alışveriş merkezleri giriş çıkışlarının her insan için serbest olması, geniş bir alana sahip olmaları ve insan nüfusunun fazla olması gibi durumlardan dolayı özel güvenlik hizmetlerinde güçlü bir yapıya sahip olma ihtiyacındadır. Güvenlik ihtiyacını karşılama konusunda çok detaylı ve titiz bir plan yapılmalıdır. Alışveriş merkezlerinde çalışacak olan özel güvenlik personeli sayısı, alışveriş merkezinin büyüklüğü ve ziyaretçi sayısı ile bağlantılıdır.

Giriş ve çıkış kontrollerini sağlama konusunda oldukça dikkat edilmelidir. Bu konu özel güvenlik şirketleri için oldukça önemli bir konudur.  Alışveriş merkezinde görevli bir özel güvenlik personelinin görev ve sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Otoparklarda araç giriş ve çıkış kontrolü yapmalıdır.
  • Devamlı ve düzenli olarak katlar arasında devriye yapılıdır.
  • Risk analizini yapıp tehlikeli durumları ve fiziksel koşulları değerlendirmelidir.
  • Olası bir kaos ortamında soğukkanlı olmalı ve dikkatli bir şekilde ortamın güvenliğini sağlamalıdır.
  • Alarm sistemleri gibi sistemlerin sorunsuz çalıştığından emin olup, sürekli olarak kontrollerini sağlamalıdır. Bir arızayla karşılaşılması durumunda derhal teknik destek istemelidir. Çünkü küçücük bir detayı kaçırmak bile istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
  • Belirlenmiş saatler (yemek molası vb.) dışında görev yerini terk etmemelidir, çok acil durumlarda komutası altında bulunduğu yetkiliden izin almalıdır.

 

özel güvenlik

Bankalarda Özel Güvenlik

Bankalar hayatımızda oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle son zamanlarda bir banka hesabınız yoksa işlerinizi yürütmek imkânsız hale gelmiştir. Bu sebeple her yaştan insanın bankalara yolu düşmekte ve bu talep de bankalarda yoğun bir insan trafiğine yol açmaktadır. Bankalar bulundurmuş oldukları değerlerden dolayı, hem kendilerini hem de müşterilerini iyi korumalıdırlar. Dünyanın her yerinde rastlanan banka soygunları ve rehine durumları için, iyi eğitim almış özel güvenlik görevlileri bulunmalıdır.

Güvenlik personelleri tehlike durumlarında ilk müdahalede çok büyük rol üstlenir. Tutuklama yetkisi yoktur ancak kolluk kuvvetleriyle iletişime geçerek insanların güvenliğini sağlamalılardır. Bu tarz olaylar pek sık yaşanmasa bile, banka içerisinde ki insan düzenini sağlamada ve ihtiyaç anında yardım etme konusunda güvenlik görevlileri rol üstlenir. Bankalarda özel güvenlik hizmetlerini karşılamak için çalışan güvenlik şirketleri, yalnızca banka içi güvenliği değil bankanın çevre güvenliğini sağlamak durumundadır. Bu sebeple bankanın bulunduğu alanın son teknoloji güvenlik kameraları ile kontrolü yapılmalı ve kamera kayıtlarının izlenmesi için de yeterli donanıma sahip güvenlik personelleriyle çalışmalıdır.

 

Özel güvenlik görevlilerinin, 5188 sayılı kanun gereği, bankalar da dâhil olmak tüm çalışma alanlarında yapması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz

  • Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin
    üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
  • Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün
    törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray
    cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
  • Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet
    kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.
  • Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve
    konutlara girme.
  • Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı
    kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik
    sistemlerinden geçirme.
  • Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil
    olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
  • Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
  • Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama
  • Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği
    komisyon tarafından belirlenir.
    Ancak eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde
    silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına izin verilmez. Özel güvenlik görevlileri, özel toplantılarda, spor
    müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir