Hırsız Kendini Nasıl Ele Verir ?

HIRSIZ KENDİNİ NASIL ELE VERİR?

            Günlük hayatta birçok insanla karşılaşırız. Bazılarıyla iletişim kurarken doğru söyleyip söylemediğini sorgulamayız. Ama bazılarında bizi huzursuz eden bir şeyler vardır ve beynimiz karşıdakini sorgulayıp,  izlemeye başlar. Bu insanın doğasında vardır. Bunu birde bir güvenlik görevlisinin görevini kolaylaştıracak şeye nasıl dönüştürebiliriz diye sorgulayalım.

Bir sitede, bir alışveriş merkezinde, bir iş merkezinde ya da herhangi başka bir yerde güvenlik görevlisi olabilirsiniz. Güvenliğini sağladığınız yere giriş yapan kişileri el dedektörü, metal kapı dedektörü   veya x-ray cihazıyla güvenlik kontrolünden geçirebilirsiniz. Ama bunlarla yetinmeyip iyi bir gözlem de yapmalısınız. İyi bir güvenlik görevlisi algıları açık, iyi gözlem yapıp yorumlayan ve doğru kararlar verip müdahale eden bir yapıda olmalıdır. Standart kontrollerin yanında kişileri iyi incelemelidir.

Peki görev yerinizde kontrol etmeniz gereken kişinin hırsız ya da zarar vermek niyetinde biri olduğunu nasıl anlarsınız? Görüntüsünden, giyim kuşamından diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü artık günümüzde hırsızlar ya da farklı niyetleri olan insanlar düzgün giyimli, düzgün görünümlü olabiliyor. Dış görünümden ziyade sözsüz iletişime yani mimik, jest ve vücut hareketlerine odaklanmalısınız. Vücut hareketleri ve mimikler gizli ve art niyetle yapılacak şeyleri ele verir. Mimikler bize yardımcı olabilir ama iyi yalan söyleyebilen biri mimiklerini kontrol altında tutabilir. Rahat, sakin ve doğal görünen biri tehlike oluşturmaz anlamına gelmez. Mimiklerde geçerli olan şeyi el ve ayaklar için söylemek mümkün değildir. Örneğin hırsızlığa niyetlenen kişi gireceği yerdeki güvenlik görevlisiyle iletişim kurarken, yüz ifadesine odaklanılacağını bildiği için mimiklerini  kontrol edebilir. Hele ki usta bir yalancıysa niyetinin hırsızlık olduğunu anlamak neredeyse mümkün değildir. Ama konuşmaya odaklanıp kendini gizlemeye çalışan hırsızın el ve ayaklarına hakim olması daha zordur. Yani el ve ayaklar yalan söyleyemez. Daha ayrıntıya inersek, kontrol noktasında veya görev alanında kişiyle iletişim kurarken yalan söylediğini nasıl anlarsınız? Yalan söyleyen kişi gergindir ve ses tonu alçaktır, söyledikleri birbirini tutmayabilir ve kekeleyebilir. Ama bunları ustalıkla kontrol altında tutabilirde. Bunların yanında el, kol hareketlerine de bakmalısınız. Elini nereye koyacağını bilemez,burnunu, gözünü kaşır,yakasını düzeltir…  ayakları  istemdışı titreyebilir. Bu belirtiler size hırsızla ilgili çok iyi ipuçları verebilir.

Ne yazık ki hayatımızda çok ustaca kendini kamufle edebilen hırsızlar vardır. Kendi kafasında kurduğu senaryoya kendini inandırıp hiç renk vermeyebilir. İşte bu yüzden iyi bir güvenlik görevlisi, güvenlik zafiyetine neden olmamak için tabiri yerindeyse gözlerini dört açıp, iyi gözlem yapmalı ve gözlemlediği kişilerde şüphelendiği bir durum olursa yetkileri dahilinde olaya müdahale etmelidir. İyi bir gözlem ve vücut dilini okuma becerisi hem günlük hayatta, hem de işinin başındaki güvenlik görevlisini işini kolaylaştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir