Heyecanlı, Hareketli Ve Prestijli Bir Meslek Yakın Koruma

 HEYECANLI, HAREKETLİ VE PRESTİJLİ BİR MESLEK: YAKIN KORUMA

                Yakın koruma (bodyguard); korunan kişiyi her türlü zarara karşı korumak, tehlikeden uzak tutmak ve rahatsızlık verici durumlardan korumak demektir. Yakın koruma ihtiyacı tehdit ve saldırı ihtimali olduğu anda başlar. Koruma görevinin amacı; kişiyi tehlikenin olabileceği ortamlardan uzak tutmak, tehlikeden uzak durmak kaçınılmazsa tehlike durumundan zararsız geçmek, gerekirse gözünü kırpmadan gövdesini siper etmek, tehlikeyi ortadan kaldırıp varsa saldırganı etkisiz hale getirmektir. Ama yakın koruma görevini yerine getirirken koruduğu kişinin herkesten irtibatını keserek değil, kişinin hareket alanını kısıtlamadan rahat hareket etmesini sağlarsa görevini daha doğru yerine getirmiş olur. Çünkü yakın korumanın görevi kişiyi kısıtlamak değil, korumaktır. Korumanın görevini yerine getirmesi için özel bir görev yeri tanımı yoktur. Koruduğu kişinin gidebildiği her yer görev alanı kapsamına girer.

Kişi korunurken her zaman tehlike olma ihtimaline karşı tedbirli olunmalıdır. Çünkü tehlike önceden bilinemez. Ama gerekli ön araştırma yapılıp önlem alınabilir. Kişiye karşı meydana gelebilecek saldırı girişimleri genellikle açık alanlarda yaya iken olur. Çünkü açık alanda hareket eden yaya açık hedef halindedir. Bu sebeple kişinin yaya olarak (araçla da olabilir) hareket ettiği güzergâhlar önceden kontrol edilip, tehlike oluşabilecek noktalar tespit edilebilir. Sık gidilen yerlere ulaşım sağlanırken farklı yollar kullanılabilir. Tedbirli olmak bir yakın korumanın olmazsa olmazıdır. Alınan tedbirin yöntemi korunan kişinin bulunduğu ortama göre farklılaşır. Açık bir alandaysa daha yakın birebir koruma düzeni gerekirken, ev veya iş yerindeyken daha geniş bir koruma düzeni gerekir. Düzeni sağlarken kişinin isteği üzerine koruma görevi bir koruma görevlisi ile ya da koruma ekibiyle de olabilir. Bu kişinin isteğine ve mevcut tehdidin boyutuna göre değişebilir.

Korunan kişinin sık kullandığı yollar için nasıl önlemler alınabilir? Güzergâhtaki trafik lambaları, kavşaklar, yol çalışması olan yerler, ıssız bölgeler, tüneller, yüksek binalar, kalabalık alanlar saldırıya açık olunan yerlerdir. Buralar daha önceden kontrol edilip gerekli önlemler alınabilir. Olası bir saldırıya karşı kaçış için ara yollar, sığınılabilinecek yerler ve yaralanma ihtimaline karşı en yakın sağlık kuruluşları tespit edilmelidir.

Yakın koruma, korunan kişiyi nasıl, hangi yöntemlerle, ne gibi tehditlere karşı koruması gerektiğini iyi bilmeli, bunun için iyi eğitilmiş ve görevinin bilincinde olmalıdır. İyi bir yakın koruma; ani durumlarda ne yapılması gerektiğini iyi bilen, algıları açık, atletik bir yapıya sahip, zinde, tehlike anında sakin kalıp hızlı kararlar verebilen, çevresiyle ve koruduğu kişiyle iyi iletişim halinde olan ve ilk yardım gerektiği zamanlarda ilk müdahaleyi yapabilecek özelliklerde olmalıdır. Ama günümüzde artık yakın koruma sadece bedenen güçlü koruma anlamına gelmiyor. Yakın koruma görevi güzel düzgün konuşmasıyla iyi iletişim kurabilen, beden dilini iyi kullanabilen ve centilmen bir kişiliğe sahip olmayı da gerektiriyor. İyi bir yakın koruma diyince gözümüzün önüne ilk olarak siyah takım elbiseli, dik ve sağlam duruşlu, siyah gözlüklü ciddi kişiler gelir. Bu duruş çok önemlidir. Mesleğin bu özelliği hem saldırgan açısından caydırıcı hem de bu mesleği seçmek isteyenler için cazip gelen bir özelliktir.

Yakın koruma olmak için öncelikle bu mesleği gerçekten istediğinizden emin olmanız gerekir. Çünkü bu meslekte görevinizi iyi yapabilmeniz için gerekli durumlarda bedeninizi koruduğunuz kişiye siper etmeniz gerekebilir. Bunun bilincinde olup özel güvenlik görevlisi eğitiminin yanında yakın koruma eğitimini almış, dikkatli, panik yapmadan hızlı, doğru kararlar alabilen bir yakın koruma, görevini layığıyla yerine getirebilir. Güvenilirliğinden emin olduğunuz bir yakın korumaya gözünüz kapalı güvenebilirsiniz. Size de güvenle işinizi ve hayatınızı devam ettirmek kalır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir